[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Devlet destekli bir tarım sigortasıdır. “Tarım Sigortaları Havuzu” açılımı olarak nitelendirilmektedir. TARSIM’in amaci çiftçilerin ürünlerinde meydana gelebilecek hasarlara karşı onlari güvence altina almaktir.

14/06/2005 tarihli 5363 sayılı “Tarım Sigortaları Kanunu” kapsamında kurulmustur. TARSİM tarım sigortası, sigorta sirketlerinin sadece anlaşmalı sigorta acenteleri yoluyla  yapılmaktadir. Tum islemlerin tek bir kurulus tarafindan ve bellirli bir standarda bagli olarak yapilmasini saglayan havuz sistemi, guvenilirlik ve devamliklik acisindan onem tasimaktadir.

Sürdürülebilir ve geliştirilebilir tarım ve hayvancılık icin devlet tarafindan desteklenen tarim sigortalari primlerinin belirlirli bir kismi, yapılan sigorta kapmasınin icerigine gore devlet tarafindan karsilanmaktadir.Ilgili tutarlar her yil Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenmektedir. Bu sayede TARSİM tarım sigortası, hem çiftçilerin hemde hayvancilik ureticilerinin gelirlerinde, afetler nedeniyle meydana gelebilecek zararlarin karşılanması ile bu ureticilerin üretimlerine devam etmesini sağlamaktadir.

TARSİM sigortasi ile;

Seracilik faaliyet alanlari, hayvanlar, arı kovanları, tarımsal yapılar, tarım ürünleri, tarım makineleri ve aletleri koruma altına alınır.

Yangın gibi doğal yoldan veya kaza ile oluşan durumlar ayrica firtina, dolu, don, sel, hortum, heyelan, deprem ve taban altı baskını, kar ağırlığı (ağaç ve fidanlarda) gibi doğal afetlerin yanı sıra zararlılar ve hayvanlarda olusan gelebilen zehirlenmeler ve salgın hastalık sonrasi meydana gelen zararlar

Arpa, buğday, çavdar ve bakliyat (kuru tarım ürünlerinde) ilçe bazlı kuraklık verim sigortası yapılmaktadir,

Urün veriminde azalma neden olan taşıt çarpması, yabani hayvanlar (domuz tilki), don ve yağmur riskine bağlı, hayvanlarda terör riskleri ve hırsızlık gibi üreticinin isteğine göre police kapsam genişlemesi yapılabilmektedir.

TARSİM Tarım Sigortasından Kimler yararlanabilir?

Isteyen her tarım üreticisi belirli sartlari yerine getirerek sartiyla TARSIM sigortasindan yararlanabilir.Yapilmasi gerekenler arasinda ilk sirada T.C. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıt sistemine üretim yapılan alana göre kayıt yaptırılmasıdır. TARSIM Tarım sigortalarınin sunmus oldugu bu prim desteğinden faydalanabilmek için bu kayıtların ürün bazında yıllık olarak güncel tutulması zorunludur. Üretim türüne göre sistem üzerinde ayrılan ilgili bölüme kayıt yaptırılırilmaktadir. Bu bölümler aşağıdaki gibidir.

  • Bitkisel ürünler için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)
  • Seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS)
  • Su ürünleri için Su Ürünleri Kayıt Sistemi (SKS)
  • Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS)
  • Arıcılıkta kovan için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) ve arıcılık için Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) olmak üzere iki sisteme kayıt yaptırılır.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]